Çim alanların yapımında ekim, başarı için en önemli uygulamalardan birisidir. Tohum kalitesi ne kadar yüksek olursa olsun, ekim sırasında yapılacak hatalar başarısızlığa götürür.
ÇİM Ekim zamanı;
Çim bitkilerinin ekim zamanının belirlenmesinde toprak sıcaklığı, toprak nemi, yabancı ot durumu, hastalık ve zararlılar ile bazı türlerin özel çimlenme istekleri gibi bir çok faktör göz önüne alınır. Serin iklim çim bitkileri ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere ekilebilir. İyi bir çıkış için sıcaklık ve nem dengelendiği devrelerde ekim yapılmasına önem verilmelidir. Genel olarak ekim , ilkbaharda toprak sıcaklığının5-10 oC ulaştığı kıyı bölgelerimizde şubat-mart-nisan , iç bölgelerimizde mart- nisan-mayıs ayları içinde yapılmalıdır. Geç ekimlerde iyi bir sulama yapılsa bile hava sıcaklığı aşırı yükseleceğinden çıkan fidelerin büyük bir bölümü ölür. Çim bitkilerinin sonbahar ekiminde ise toprak sıcaklığı büyük bir sorun oluşturmaz. Yeterli yağış veya sulama suyunu bulan tohumlar kısa sürede çimlenir. Ancak kışın soğuklardan zarar görme olasılığı vardır. Fidelerin kış aylarında zarar görme olasılığını önlemek amacı ile ekimler iç bölgelerimizde ağustos sonu - eylül başı döneminde ,kıyı bölgelerimizde eylül ekim ayları içerisinde tamamlanmalıdır.
Ekim Derinliği;
Diğer kültür bitkilerinde olduğu gibi çim bitkilerinde de ekim derinliği tohum iriliği ile yakından ilişkilidir. Küçük tohumlar yüzlek, iri tohumlar derinlere güvenle ekilir. Örneğin Agrostis Poa Cynadon phleu gibi küçük tohumlu türlerde normal ekim derinliği 0,2-0,5 cm kadardır. Hafif topraklarda bu derinlik 1 cm kadar çıkabilir, in tohumlu türler ise (lolium Perenne) 2 -3 cm derinliğe kadar ekilebilir.
0 Yorumlar