Çim nasıl ekilmelidir.

www.ankarapeyzaj.blogspot.com.tr
 Çim Ekim şekli;
Çim bitkileri elle serperek ekilebileceği gibi ,alet ve makinalar ile serpme veya sıraya ekim yapılabilir. Elle serpme ekim küçük ev bahçeleri ve parklarda çok uygulanan bir yöntemdir. Serpme ekiminin rüzgarsız havada yapılmasına önem verilmelidir. Ekim alanlarında birbirine dik 2 ayrı yönde gidilerek tohumların yarısı bir yönde diğer yarısı bir yönde ekilerek daha üniform dağılım sağlanır. Geniş alanlarda yapılan ekimlerde ise özel ekim makinaları kullanılır. Tohumu üniform bir şekilde dağıttığı gibi ekim derinliği serpme ekime göre daha iyi ayarlanır. Ekimde zayıf çıkış veya çim alanında yer yer boşluklar kalmasının ana nedeni toprak yüzeyinin çabuk kuruması ve yağmurların veya sulama suyunun yarattığı erozyon, yıkama ve kaymak bağlama sayılabilir.düzenli bir çıkış için toprak yüzeyinin kaymak bağlamasını engellemek, erozyonu önlemek amacı ile toprak yüzeyi, değişik maddelerden yapılmış "kapak" olarak adlandırılan örtü tabakası ile kaplanır. Kapak tabakası yağmur ve sulama suyu erozyonunu önlediği gibi rüzgarların olumsuz etkilerinide en düşük düzeye indirir.ayrıca kapak malzemesinin iyi su tutması, tohumların çimlenmesi için uygun bir ortam oluşturur. Kapak olarak kullanılacak malzemenin seçiminde, hastalık ve zararlılar yabancı ot durumu uygulama ve bulunma kolaylığı ile fiyat gibi bir dizi faktör rol oynar. Birçok ülkede, odun talaşı, değişik sentetik maddelerden yapılmış örtüler kapak malzemesi olarak kullanılır. Ancak yurdumuzda kapak malzemesi olarak ahır gübresi, peat (torf), kaliteli kumlu-tınlı toprak yaygındır.
iyi yanmış, elenmiş ahır gübresi fumige edildikten sonra kapak malzemesi olarak başarı ile kullanılabilir. Sığır veya koyun gübresi iyi yanmış olma koşulu ile kapak yapımında uygundur. Gübre iyice elendikten sonra yabancı ot tohumları, bitki parçaları, hastalık ve zararlılardan arındırmak amacıyla fumige edilir.
Torf kapak olarak kullanılabilecek en iyi organik maddelerden birisidir. Yabancı ot tohumları, hastslık ve zararlıetmenleri taşımaması nedeni ile ahır gübresinden daha uygundur. Uygulama yöntemi ve miktarı ahır gübresi gibidir.
Ahır gübresi veya torf bulunmayan alanlarda temiz, kumlu-tınlı yapıda topraklar da kapak olarak kullanılabilir.
Ekim oranı;
Çim ekimlerinde birim alana atılacak tohum miktarı oldukça değişkendir. Genel bir kural küçük tohumlardadaha az, büyük tohumlarda daha fazla tohum atılır. Ayrıca makine ile ekimlerde elle ekime göre daha az tohum kullanılır, içerisinde İngiliz çimi kamışsı yumak gibi çabuk çimlenen çıkış gücü yüksek ve hızlı gelişen türlerin bulunduğu karışımların ekiminde biraz daha az tohum kullanılabilir. Bu karışımların ekildiği alanlarda bitkiler hızla toprağı kapatır. Buna karşılık Agrostis.Poa Festuca türlerinin ağırlıkta olduğu karışımlarda çıkışyavaş olduğu gibi toprak yüzeyinin kaplanması oldukça gecikir. Bu nedenle bu karışımlarda normalden biraz daha fazla tohum atılması yoluna gidilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar